​Lacrosse in het algemeen

Heren Lacrosse

De heren variant van lacrosse wordt gespeeld met drie aanvallers, drie middenvelders, drie verdedigers en een goalie op een veld van gras of kunstgras. De spelers dragen helmen, handschoenen en andere bescherming; contact is een belangrijk onderdeel van het spel.

Aanvallend is het doel van het spel het gebruiken van de lacrosse stick om de bal te vangen, de bal voort te bewegen en deze over te spelen met als doel het schieten van de bal in het doel van de tegenstander.

Verdedigend is het doel het verhinderen van de tegenstander om te scoren en de bal te onderscheppen van de tegenstander door het checken van de stick van de tegenstander of door bodychecking. 

En de middenvelders zorgen voor het beste van beide werelden. Zij verdedigen en aanvallen en zorgen er veelal voor dat de bal naar de aanvallende kant van het veld komt. Dit zijn de bikkels van lacrosse.

Dames Lacrosse

De dames variant van lacrosse wordt 12 tegen 12 gespeeld en is de meer tactische versie van het spel. Met minder diepe 'pockets' in de sticks gaat het bij dames lacrosse om stickcontrole, snel ontwijken van de tegenstander en overspelen om op die manier het veld zo snel mogelijk te overbruggen richting het doel van de tegenstander.

Bij de dames is het dan wel geen full-contact, maar het gaat ernog altijd wel een stuk fysieker aan toe dan bij de meeste andere sporten. Je moet dus wel tegen een stootje kunnen.

De dames kunnen er voor kiezen een beschermende bril te dragen (de goalie draagt verplicht een heml), maar dragen hiernaast geen beschermende kleding; contact is in dames lacrosse niet toegestaan, veilige stick-checks uitgezonderd. 

Het Lacrosse veld

Het speelveld is 110 yards (100 meter) lang en 60 yards (55 meter) breed. De doelen zijn 6 voet (1,8 meter) bij 6 voet (1,8 meter). Het doel bevindt zich in een ronde 'crease' welke een diameter van 18 voet (5,5 meter) heeft. Elke aanvallend en verdedigend gebied is omheind door een 'restraining box'. 

In het heren lacrosse wordt het spel na elke goal en bij de aanvang van elk kwart hervat met een 'face-off'. Aanvallers en verdedigers mogen niet over hun 'restraining line' gaan tot het moment dat een speler van het middenveld de bal in zijn bezit heeft of tot de bal over de 'restraining line' komt. 

In het dames lacrosse wordt het spel na elke goal en bij de aanvang van elke helft hervat met een 'draw'. Voor de 'draw' worden de spelers opgesteld achter de 'restraining line' en rondom de middencirkel. De spelers mogen over de 'restraining line' of in de middencirkel stappen vanaf het moment dat de bal zich in de lucht bevindt. 

Tijdens het spel mogen de spelers van het team onbeperkt wisselen. Het wisselen moet verplicht plaatsvinden in het hiervoor aangegeven gebied.